Poweranalyse van 2 junioren

Op 14/05/2017 reden de junioren in Vlaanderen het provinciaal kampioenschap op de weg.  In Vlaams-Brabant was het parcours van de wegwedstrijd 116.4km lang.  Enkele van onze renners rijden met een powermeter.  In dit bericht bespreken we hun powergegevens en het wedstrijdverloop.

Situatieschets

Renner 1 zat mee in een vroege vlucht waarin hij 95km heeft meegedraaid.  De vlucht kwam tot stand na een 5-tal kilometer en werd gegrepen in de voorlaatste ronde.  Door zo lang in de aanval te zitten, liggen zijn wedstrijdgegevens dan ook zeer dicht bij de gegevens die uit de aanval alleen komen.  Het valt op dat er een lage variabiliteitsindex is.  Die ligt voor de aanval zelf op 1.06 en voor de wedstrijd op 1.08.  Renner 1 heeft een constant ritme en aan een vrij constant vermogen kunnen rijden.  De hartslagcurve bevestigt dit.  De curve is tijdens de aanval relatief vlak terwijl ze voor de stukken die hij in het peloton reed, veel meer variatie vertoont. 

In het begin en aan het einde van de vlucht is de hartslagcurve ook het meest constant en op het hoogste niveau.  In het begin moest hij ‘het gat helpen maken’ en aan het einde probeerde hij uit de greep van het peloton te blijven door nog wat te gaan versnellen.  Bij het begin van de vlucht haalt hij ook zijn piek-1-minuut en piek-5-minuten vermogenswaarde.  Aan het einde komt hij door vermoeidheid niet meer aan deze waarde.  Het FTP van deze renner ligt op 340W wat dus betekent dat hij de gehele vlucht sub-FTP heeft kunnen afwerken en het tempo kon blijven aanhouden.  Ook bij deze intensiteit worden er echter al suikers verbrand en treedt er bij langdurige inspanning vermoeidheid op waardoor de piekvermogens minder makkelijk gehaald worden.

screen-shot-2017-06-01-at-18-25-23screen-shot-2017-06-01-at-18-09-20

Renner 2 hield zich tot aan de laatste ronde schuil in het peloton. Dat betekent veel tempowisselingen, wat zich ook vertaalt in een hoge varibiliteitsindex van 1.27.  Er is dus een groot verschil tussen het gemiddeld vermogen en het genormaliseerd vermogen.  Beide liggen echter wel lager dan het vermogen dat nodig was om in de vlucht mee te draaien dus we kunnen stellen dat deze renner minder energie verbruikt heeft tijdens de eerste 2u30 van de wedstrijd.  Hij mengt zich even in een tegenaanval wat zich vertaalt in zijn piek-1-minuut- en piek-5-minuut-vermogen. Dat haalt de renner tussen 1u53 en 1u58 in de wedstrijd.  Zijn piek-10-minuten zijn echter de laatste 10 minuten waarin hij nog meegaat in een vlucht.  De variabiliteitsindex bedraagt hier 1.05 wat wil zeggen dat er een constant vermogen gereden is.  Hij haalt hier een genormaliseerd vermogen van 302W, wat overeen komt met zijn 20-minuten-waarde en dus duidelijk boven zijn omslagpunt ligt.  Hij had dus nog wat overgehouden voor de finale van de wedstrijd.

screen-shot-2017-06-01-at-18-08-03

screen-shot-2017-06-01-at-18-24-52

Besluit

In het peloton rijden is veel meer interval gericht dan in een kopgroep rijden. Daar wordt aan een constant tempo/vermogen rondgedraaid.  Als je er echter voor kan zorgen dat je je vermogen lager kan houden in het peloton dan je anaerobe drempel, dan kan je energie sparen en aan het einde nog een aanval plaatsen zoals renner 2 gedaan heeft.  Ondanks het meer intervalgerichte karakter, zat hij in het peloton nog op reserve te rijden.  Bij renner 1 zag je dat hij gedurende heel de vlucht een hoog vermogen kon blijven volhouden maar dat hij door de lange vlucht aan het einde de punch ontbrak om nog mee te spelen.  Hij zou dit kunnen verbeteren door specifieke intervallen uit te voeren naar het einde van een training toe, om zo een finale van een wedstrijd te simuleren.

Het piek-5-minuut vermogen van renner 1  ligt veel hoger ligt dan dat van renner 2.  In een volgende wedstrijd kan hij proberen om iets later in de aanval te trekken om zo nog dat piek-5-minuut-vermogen te halen aan het einde van de wedstrijd en het verschil te maken wanneer het om de prijzen gaat.  Dankzij zijn vermogensgegevens weten we dat hij zo’n versnelling in huis heeft en dat die versnelling als wapen kan worden ingezet bij bv. een aankomst op een helling. We zien bij renner 1 ook een lager piek-1-minuut-vermogen. Hij heeft aanleg voor langere constantere inspanningen en minder explosief werk.  Gezien de aard van het parcours en de wedstrijd heeft hij dus de juiste keuze gemaakt om er op tijd in te vliegen en de wedstrijd hard te maken.

Bij renner 2 zien we een groter verschil tussen zijn piek-1-minuut-vermogen en zijn piek-5-minuut-vermogen.  Hij beschikt over een ‘zeer goede raket om af te vuren’ maar heeft het moeilijk om de inspanning daarna nog vol te houden.  Om resultaten te rijden, kan hij dus best de tactiek gebruiken om te wachten tot de finale.  Om te verbeteren als renner kan hij echter beter voor de langere aanval kiezen om zijn duurvermogen te verbeteren.  Hoe ouder je wordt, hoe langer de wedstrijden duren en hoe belangrijker dit duurvermogen is.  Je kan daar je explosief vermogen pas gaan gebruiken als je eerst al gedurende langere tijd gereden hebt.

Powerzone gaat off-road

In 2024 gaat Powerzone een samenwerking aan met de ploeg Bike2Connect. Bike2Connect is een ploeg bestaande uit 2 renners hoofdzakelijk actief in het MTB circuit.