Inspanningstest

Wat?

Een maximale inspanningstest wordt afgenomen om de verschillende fysiologische trainingsdrempels van een atleet te bepalen. Deze drempels bepalen de trainingszones van waaruit de renner zijn trainingen kan sturen.
Een test leert je dus hoe het met je conditie gesteld is op dat moment en levert de nodige input om je trainingen te optimaliseren.  Aangezien je trainingszones specifiek zijn naargelang de sport die je beoefend kan een inspanningstest zowel op de fiets als al lopend worden afgewerkt.

Waarom?

De fietstest worden afgenomen in ons labo op een ergometer waarop je eigen fiets wordt gemonteerd. Het voordeel is dat je vanuit je eigen fietspositie kan werken zodat de resultaten dichter bij de realiteit liggen.
Door de test in een labo af te nemen zijn de omgevingsfactoren gestandardiseerd en zo kunnen verschillende testen van een renner makkelijk onderling vergeleken worden.

Een looptest gebeurt op een piste waar je 3 ronden aflegt per opgelegde snelheid.  Je bent op een piste ook in een gecontroleerde omgeving en je loopt op een aangename ondergrond die natuurlijk aanvoelt.

Hoe gaat zo’n test in zijn werk?

test1Je begint te fietsen aan 100/60 Watt en per 6 minuten laten we het vermogen stijgen met 40/30 Watt. Het startvermogen en de opbouw hangt af van je huidig niveau als fietser.  Dit gaan we na in een intakegesprek voor de start van de test.  In een blok van 6 minuten krijgt het lactaat in je bloed de kans om te stabiliseren en kunnen we nauwkeuriger het omslagpunt bepalen.

Om de 3 minuten wordt een capillair bloedstaal (prikje in je oorlel) genomen waaruit het lactaat bepaald wordt. We stellen een lactaatcurve op en bepalen dan de verschillende drempels en trainingszones.

Bij een looptest begin je te lopen aan 7.5km/u of 9km/u.  Na 1200m (3 ronden) stop je even om lactaat te laten prikken waarna je verder loopt aan een hogere snelheid (er wordt met 1.5km/u gestegen).  Dit wordt herhaald tot uitputting.   Op basis van de lactaatwaarden kunnen we ook hiervoor de inspanningsdrempels bepalen.

Wat mag ik verwachten?

test2Na de test krijg je een verslag waarin je persoonlijke trainingszones beschreven staan. We bespreken samen je resultaten en kijken hoe je best je trainingen aanpast aan het door jouw vooropgestelde doel en je beschikbare trainingstijd.

Voor een test moet je ongeveer anderhalf uur uittrekken.

Wat breng je mee naar een test:

  • Eigen fiets en fietsbroek voor een fietstest, loopschoenen en loopkledij voor een looptest
  • Douchegerief
  • Sportmedische geschiktheid van arts (mag ook competitievergunning zijn)

Tips

Zorg dat je goed uitgerust bent en drink voldoende water voor de test.

Prijzen

130 euro voor een fietstest/ 110 euro voor een looptest

Afspraak maken

Ben je klaar voor een test? Maak dan een afspraak bij Ward of Jasper. Je kan Ward bellen op tel nr 0478 46 69 50.  Jasper kan je bereiken via 0495 33 16 58.
Nog vragen? Bel ons of stuur een mailtje naar ward@powerzone.be of jasper@powerzone.be.